Agnes Gosling heeft een missie: haar liefde voor de Braziliaanse muziek uitdragen, er een eigen draai aan geven en tradities doorgronden en koesteren. Voor een jonge Nederlandse jazzvocaliste lijkt dat een loodzware opdracht. Maar Gosling is een serieuze muzikant, diepgeworteld in de warme, vochtige grond van de Braziliaanse muziekcultuur.
Ze groeide op met de platen uit de kast van haar ouders en luisterde naar het genre waarvan ze nog steeds zo houdt: popliedjes van de jaren 60 en 70. In eerste instantie The Beatles, maar later ook naar Chico Buarque, Tom Jobim, Joao Bosco. Eén Braziliaan torent daar volgens Gosling mijlenver bovenuit. Zijn muziek is anders, lichtvoetiger. Ongrijpbaar zelfs. En bovendien beïnvloed door westerse pop.
‘Milton Nascimento is voor veel Brazilianen een vreemde eend in de bijt’ vertelt Gosling. ‘Zijn oeuvre is namelijk niet zo traditioneel. Sterker nog, hij breekt ermee. Maar wat wil je, hij heeft zichzelf leren spelen.’ Gosling lijkt in haar nopjes. ‘Dat is precies wat de muziek van Nascimento zo interessant maakt. De muziek van Nascimento staat op zichzelf en je herkent het meteen.
‘Dat originele idioom heeft Nascimento te danken aan de radio uit zijn jeugd’, vertelt Gosling verder. ‘Eens per week luisterde hij als kind naar de radio. Dan zat hij klaar met zijn gitaartje. Samen met Wagner Tiso, waarmee hij nog altijd samenwerkt. Die jongens moesten alles heel snel leren en naspelen, want zo’n nummer kwam maar één keer voorbij. Dan mis je weleens wat. Dus moet je zo’n akkoord zelf invullen. Later staat er dan een componist op die op niemand lijkt en origineel is in alles wat hij doet.’
Gosling glundert bij het vertellen van haar verhaal. Want juist het imperfecte van het Nascimento-universum is wat haar zo aanspreekt. Voor haar Masteropleiding Braziliaanse muziek aan het Codarts conservatorium in Rotterdam deed ze er onderzoek naar.
‘Volgens de westerse muziektheorie klopt er van alles niet aan de muziek van Nascimento. Maar wat geeft dat? Het klinkt zo prachtig. Je kunt maar beter van de arrangementen afblijven. Ik bedoel, het harmonisch aspect ervan. Voor mijn eigen cd Cais, die deze week uitkomt, moest ik erg zoeken naar mijn eigen stem binnen de kaders van Nascimento’s muziek. Ik wilde wel die typische sfeer behouden. Dat is gelukt, door niet de harmonieën te veranderen, maar bijvoorbeeld te experimenteren met verschillende octaven. Of, zoals in het nummer Cais, een subtiel klein thema te laten terugkomen, telkens gespeeld door andere instrumenten.
Agnes Gosling | 19 januari | LantarenVenster
Bezetting:
Agnes Gosling – vocalen
Gideon van Gelder – piano
Robin Mullarkey – basgitaar
Richard Spaven – drums