Klaas Hekman over 20 jaar Nazaten

De Nazaten bestaat 20 jaar. Het Rotterdams-Surinaamse orkest viert dat met een jubileumoptreden met saxofonist James Carter. Bandleider Klaas Hekman: “Als Carter iets muzikaal interessant vindt duikt hij er vol overgave in.”

Nazaten en James Carter

Op 1 juli spelen de Nazaten en James Carter een best-off programma in Kantine Walhalla. Het programma bestaat uit de beste tracks van de afgelopen twintig jaar en er wordt nieuw werk gespeeld. Klaas Hekman speelt sinds 1996 bij de Nazaten. Hij is bandleider en componeert steeds meer voor het orkest. Hekman: “Ik componeer graag voor de Nazaten. Ik werk nu aan een stuk met een sterke melodie gebaseerd op twaalftoonsmuziek. Het is nog lang niet af. Dan denk ik, het kan ook zo. Of zo. Ik benader de band in eerste plaats als een blaasensemble met percussie. Dan schrijf je in dienst van de bezetting en de mogelijkheden. Soms haal ik inspiratie uit een specifiek instrument, bijvoorbeeld uit de Ethiopische basharp. Ik was eens in Japan, daar kwam ik in de gelegenheid om een Shakuhachi (Japanse fluit) te kopen. Het leven bepaalt hoe het gaat, zie je. Zo’n kans grijp ik dan aan. Maar het is wel hard studeren op al die verschillende instrumenten. Straks op het podium moet ik moeiteloos kunnen schakelen tussen de verschillende instrumenten.”

Hekman en Carter ontmoetten elkaar tien jaar geleden voor het eerst bij het Zuid-Nederlands jazzfestival. Een treffen gearrangeerd door baritonsaxofonist Ad Peijnenburg. “Ad had al zo het vermoeden dat Carter en De Nazaten een muzikale klik zouden hebben. En hij kreeg gelijk. Het spelen met James Carter beviel goed.” Er volgde een tournee van twaalf optredens en een radio opname bij Radio West. Die opnames zijn als plaat verschenen. “Die werd erg goed ontvangen.”

Inmiddels is de samenstelling van de band veranderd. Altsaxofonist Carlo Jones verliet de band na jaren trouwe dienst. “We zijn met een soort renovatie bezig geweest” vertelt Hekman verder. “We missen de altklank van Carlo Jones erg en zijn opzoek gegaan naar een vervanger. Zijn plek wordt nu ingenomen door trompettist Setish Bindraban. We hebben nu een hele sterke en gevarieerde blazersectie met Keimpe de Jong, Setish Bindraban, Patrick Votrian en Sharif Wahid Hussain en ikzelf. Op 1 juli speelt James Carter natuurlijk mee!”

Krachtpatser James Carter (Michigan, 1969) behoort tot een van de meest bewonderde saxofonisten van zijn generatie. Al vijfentwintig jaar staat hij aan de top van de internationale jazzscene. Een carrière die gevoed wordt door een diepe kennis van de jazztraditie en een flinke dosis virtuositeit. “Carter kent traditie als geen ander en verwerkt het op zijn eigen manier. Hij werkt hard aan eigen repertoire. Zijn techniek is fabelachtig. Hij kleedt zijn instrument helemaal uit. Als saxofonist hoor ik in hem echo’s van alle saxofoonhelden. Van Sidney Bechet, Coleman Hawkins, Dexter Gorden en Rahsaan Roland Kirk tot David Murray.

James Carter speelt alleen de baritonsax bij de Nazaten. “Het is precies de sound die we nodig hadden. De bariton van Carter is echt een verrijking. Maar goed, het is niet alleen een handigheidje. Carter is natuurlijk een reus. Hij was destijds de nummer één baritonsaxofonist in de downbeatpoll, speelt waanzinnig functioneel en is ook nog eens een geweldige solist.” Toch is De Nazaten niet dat orkest geworden met die ene grote, bekende solist. “Nee zeker niet”, zegt Hekman lachend. “Al doet de concertposter anders vermoeden. Maar zo’n muzikant is Carter niet. Alles wat hij muzikaal interessant vindt, bestudeert hij vol overgave. Hij is door ons overgehaald om  in dienst van de muziek mee te spelen. Dat kan hij als geen ander.”

Klaas Hekman (Amsterdam, 5 november 1949) speelt sinds 1980 de bassaxofoon. Hij is in Nederland een van de weinige die zich heeft gespecialiseerd op dit instrument. Oorspronkelijk is Hekman fluitist, hij studeerde in 1970 af aan het Haags conservatorium, maar een ontmoeting met de Britste sopraansaxofonist Lol Coxhill in een Londense platenzaak betekende een wending in zijn carriere. In die winkel lonkte een bassaxofoon die Hekman niet kon laten staan. Nu wordt hij  gezien als dé meester op het instrument.

De Nazaten & James Carter
Woensdag 1 juli | Kantine Walhalla

De Nazaten & James Carter

De Nazaten bestaan 20 jaar! De feestelijke Surinaams/Nederlandse groep, hofleverancier van ‘bastaardblaasmuziek’ geënt op Surinaamse kaseko, jazz, Antilliaanse walsen, fado, klezmer, Europese fanfaremuziek, mardi grass, calypso en geïmproviseerde muziek viert dit in Kantine Walhalla. Met het Amerikaanse saxofoonwonder James Carter wordt dat sowieso een feest!

Line up:

James Carter – baritonsax
Setish Bindraban – trompet
Keimpe de Jong – sopraan- alt- en tenorsax
Klaas Hekman – piccolo, fluit, sopraan- en basssax
Patrick Votrian – trombone, sousaphone
Robby Alberga – gitaar
Carlo Ulrichi Hoop – conga’s, Surinam percussion
Chris Semmoh – skratyi, Surinam percussion
Jermaine Forster – drums

Kaartverkoop

Share
Translate »